תוכנית בינוי־פינוי־בינוי: 1,180 דירות ייבנו בקרית גת
- Moshe Benjo
- Nov 22, 2014
- 2 min read
לפי התוכנית שמקדמת עמידר בעיר, רק לאחר השלמת הבנייה של הבניינים החדשים במתחם, יעברו הדיירים מהמבנים הישנים הסמוכים למעונם החדש .הבניינים הישנים שיפונו, ייהרסו לקראת בנייה חדשה נוספת.
תוכנית לבנייתן של 1,180 דירות חדשות במרכז קרית גת, הוגשה באחרונה על ידי חברת עמידר לוועדה הלאומית לדיור (וד"ל) של מחוז הדרום. על פי התוכנית, הדירות יוקמו על שטח של כ–100 דונם שיכלול 23 בניינים בני 9–20 קומות, מגרשי חניה, פארק בשטח 10 דונמים, מרכז מסחרי ומבני ציבור. לפי הערכת מנהל אגף הנכסים בעמידר, עמי ליברמן, אישור התוכנית צפוי להתבצע ב–2015, ובמהלכה גם יפורסמו המכרזים.
מדובר בתוכנית הראשונה המוגשת בהתאם למתווה בינוי־פינוי־בינוי שעליו החליט קבינט הדיור בנובמבר 2013, ובראשון מבין חמישה מתחמים ברחבי המדינה שבהם יבוצעו תוכניות פיילוט לתוכנית. בימים אלה נבדקת ההיתכנות לביצוע היוזמה במתחמים נוספים בלוד, בנצרת עלית בשכונת הקטמונים בירושלים.
על פי המודל שפיתח משרד השיכון, המדינה תיזום פרויקטים של התחדשות עירונית. במסגרת זו יאותרו מגרשים ריקים באזורים ותיקים בערים שישווקו ליזמים. רק לאחר השלמת הבנייה יפונו דיירי מבנים ישנים הנמצאים בסמוך לדירות החדשות, שתרכוש המדינה מבעוד מועד, ואילו המבנים הישנים שפונו ייהרסו לקראת בנייה חדשה נוספת, וחוזר חלילה עד לחידוש השכונה כולה.
במשרד השיכון מקווים כי בשיטה זו יבוטל אחד החסמים המרכזיים בתחום הפינוי־בינוי — החסם הפסיכולוגי — שכן דיירי הבניינים הוותיקים חוששים לא פעם מפינוי דירתם הישנה, כאשר מעבר לדירה החדשה מובטח להם רק כעבור כמה שנים. בנוסף, מדובר בהליך פשוט בהרבה עבור האוכלוסייה המקומית, שכן במקום לעבור דירה פעמיים — פעם אחת מהדירה הישנה לדירה שכורה, ולאחר כמה שנים מעבר נוסף אל הבניין החדש, כפי שקורה בפרויקטים המבוצעים כיום — הם מבצעים את המעבר רק פעם אחת.
במסגרת הפרויקט הראשון תחל הבנייה על מגרש ריק בקרית גת, הידוע בעיר כמתחם יסקי, בין רחוב מבוא הלוטם לשדרות העצמאות. עד לפני שנתיים כלל המתחם שלושה בנייני רכבת ובהם 240 דירות שנבנו בשנות ה–50 בבנייה ציבורית, ומאז שימשו בעיקר לדיור ציבורי. בראשית שנות ה–2000 נתגלו ליקויים בטיחותיים רבים במבנים הישנים, ולאחר הליך ממושך, לפני כשנתיים, נהרסו הבניינים הישנים.
על חורבות אותם בניינים צפויים להיבנות 14 בניינים, חמישה מתוכם כמגדלים בני 20 קומות, ותשעה נוספים בני תשע קומות, על פי תוכנית שערך האדריכל מאיר ניר. בחלקו המזרחי של המתחם ייבנו בית כנסת וגני ילדים, וכן ריאה ירוקה של כ–10 דונם. בצומת המרכזי של האזור, של שדרות העצמאות ושדרות צה"ל, יוקם מרכז מסחרי גדול.
בהתאם למודל, לדירות החדשות שייבנו במתחם יעברו דיירי המתחם השכן — מתחם הקוממיות, שם יפונו 112 דירות. אלה צפויות גם כן להריסה, ובמקומן צפויות לקום 456 דירות חדשות. הבנייה בקוממיות תיעשה בתשעה בניינים, שלושה מהם בני 20 קומות, והיתר בני תשע קומות. מגדל מרכזי, שימוקם בחלק הצפוני של המתחם, ישלב מגורים ומסחר.
תמהיל הדירות בשני המתחמים יכלול דירות ארבעה חדרים בשטח 110 מ"ר (75% מכלל הדירות) ושלושה חדרים בשטח של 90 מ"ר (25% מהדירות), כולן עם מרפסות וחניה.
"העובדה שביצוע הפרויקט נעשה על ידי חברה ממשלתית, המגובה על ידי משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל, מאפשרת לדלג על פרוצדורת הוועדות, מקנה כרטיס כניסה אוטומטי לוד"ל, ותוחמת את זמן התכנון לשנתיים לכל היותר", אמרו בחברת עמידר. "בנוסף, בעוד שהיזם הפרטי פועל לפי חישובי רווח והפסד, עמידר פועלת מתוך ראייה לאומית־חברתית". בחברה ציינו כי בסוף התהליך יעברו דיירי הדיור הציבורי שפונו ממתחמי יסקי וקוממיות לדירות חדשות בפרויקטים שייבנו.
Comentários